Sinterklaas in de Hoeskamer

‘Reuring is een belangrijk middel tegen eenzaamheid’, las ik ergens. Het paste in zekere zin bij wat zich afgelopen donderdag in de huiskamer in de Kloosterkerk afspeelde.
Gemeenteleden en wijkverpleegkundigen hadden daar voor bezoekers een heuse sinterklaasmiddag in elkaar gedraaid. Met als special guest: de goedheiligman zelf. Ik had dit jaar de eer mij te vermommen.

Met dank aan Ben & Henriëtte voor het pak, aan Helma voor
het meedichten (we maakten samen zo’n 30 gedichten!) én de zelfgebakken pepernoten, en aan Jeanne, Anny, Lies, Riet en de wijkverpleegkundigen om dit in de Kloosterkerk mogelijk
te maken. Het was een mooie middag. En bijzonder om in de consistorie eens een ander habijt aan te trekken.

Ds. Harrie de Reus
 

Bekijk alle foto's
 
Expo 'Je moet eraan geloven'

In 2020 besloten Julien Daenen, Mathieu Beckers en ikzelf – allen uit Lanaken (B) – om die nieuw verschenen Franse kaarten van naderbij te bestuderen.

 
Er is een aantal posters gemaakt voor een expo in de torenkamer van de Sint Janskerk. De toren van de Sint Janskerk speelde immers een belangrijke rol in het verhaal. De titel “Je moet eraan geloven” leek me toepasselijk omdat het over een oorlogsperiode gaat – de Oostenrijkse Successieoorlog – én over de kerktoren natuurlijk.

Bekijk de expo in de Sint Jan. Lees hier het uitgebreide artikel en bekijkonder de grone button de foto's die alvast een tipje van de sluier oplichten.

Bekijk alle foto's
 
Startzondag 2022 Ursulinenconvent Eijsden

Op 11 september hielden we de startzondag samen met het protestantse gemeente Eijsden in het Ursulinenconvent in Eijsden.

Het was heel bijzonder om Tabitha van Krimpen, de Jonge Theologe des Vaderlands, te horen. In haar lezing gaf ze ons veel stof tot nadenken over wat voor kerk we willen zijn en wat we kunnen zijn.
Daarna was er een ruime keuze in workshops en activiteiten voor de jongsten, de jongeren, de ouderen en alles daartussen en omheen.

Bekijk hier de foto's en lees hier allerlei reacties

Bekijk alle foto's
 
Palmpasenstokken maken 2022

Zaterdagmiddag 9 april hebben de kinderen van onze Protestantse Gemeente samen met de communiekinderen van de St. Servaas en de Annaparochie en Parochiefederatie Maastricht West (Johannes Paulus II) Palmpasenstokken gemaakt in de St. Jan. Er waren 44 kinderen die enthousiast aan de slag gingen.

We hebben ook het lied aangeleerd “Dans en zing, hosanna voor de koning”. Corneel Rietveld heeft ons ook dit jaar weer begeleidt op de piano en Piet Rietveld op de trekzak onderweg naar de St. Servaas en bij de Palmzegening in de St. Servaas.

I.v.m. de Amstel Gold Race is de Palmzegening verplaatst naar de zaterdagmiddag, direct aansluitend aan het maken van de stokken. In processie zijn we van de St. Jan over het Vrijthof naar de St. Servaas gelopen. Dat had zondagmorgen niet gekund.

Bij de aansluitende zegening heeft ds. Joen Drost het verhaal van Palmzondag voorgelezen uit de Kinderbijbel.

Het was een mooie middag, fijn dat het na twee jaar weer kon.

Elly de Haan – Verduyn

 

Bekijk alle foto's
 
Kerstchallenge 2021 Geef Licht

Op maandag 27 december kon door gemeenteleden jong en oud aan de Kerstchallenge 2021 worden meegedaan. Zes groepjes gemeenteleden deden mee aan deze spannende speurtocht door de wijk Amby in Maastricht. Met behulp van QR-codes trokken de groepjes van het ene huis naar het andere huis van een gemeentelid binnen onze gemeente om daar aan de deur of raam een QR-code te scannen met hun telefoon.

Zo maakten zij op een bijzondere manier kennis met een minder vaak uitgelicht onderdeel van het kerstverhaal, namelijk het vluchtverhaal van het kindje Jezus naar Egypte. Een vluchtelingenverhaal van zo’n 2.000 jaar geleden! Naast het beluisteren van het vluchtverhaal waren de adressen ook een puzzellocatie. Er waren echte hersenkrakers bij, maar ook creatieve opdrachten en actie-opdrachten zoals het schrijven van een geboortegedichtje of het lopen van een estafette-run.

 

Met het vluchtverhaal van Jezus werd ook de parallel gemaakt naar actuele vluchtverhalen van kinderen in de vluchtelingkampen in Griekenland. Op elke locatie werd een stukje van het vluchtverhaal van het kindje Jezus verteld en konden de deelnemers kiezen of zij hun weg zouden vervolgen via de gezellige verlichte kerstroute of zich verder gingen verdiepen in het serieuze verhaal van een vluchtelingkind in Griekenland.

De kerstchallenge 2021 vroeg hiermee samen met Kerk in Actie aandacht voor de verhalen van vluchtelingkinderen in Griekenland. Op de eindlocatie konden alle deelnemers meedoen met een prijsvraag die te maken had met de kerstchallenge en alles te maken had met het geboorteverhaal! De winnares van de kerstchallenge prijsvraag was Julie Meijwaard en haar familie! Zij heeft inmiddels haar prijs in ontvangst genomen: een handgemaakte fairtrade kerstboomkaars, met de toepasselijke naam: ‘Share your light with the world’

 

Op de eindlocatie konden ook de indrukwekkende verhalen van de 4 vluchtelingkinderen nogmaals beluisterd worden en kon desgewenst nog een bijdrage worden gegeven in de digitale collectebus die ter ere van de kerstchallenge was aangemaakt. In totaal heeft de kerstchallenge € 65,= voor dit belangrijke onderwerp van Kerk in Aktie opgebracht. Een mooie extra opbrengst van de kerstchallenge 2021 om onze bijdrage voor hulp aan vluchtelingkinderen te leveren!

Bekijk alle foto's
 
Klimaat Pelgrimstocht

Christine Moraal was een van de pelgrims die meeliep in de internationale tocht naar Glasgow waar de VN Klimaattop wordt gehouden. Haar foto's geven een mooi beeld!

Bekijk alle foto's
 
Foto's Startzondag 2021

Met nog enkele coronamaatregelen is de Startzondag dit jaar zonnig en enthousiast verlopen. Gekozen is voor de Paradijsvogels in Vijlen als locatie voor zowel binnen- als buitenactiviteiten voor jong en oud.

Bekijk alle foto's
 
Foto's Startzondag 2019

Hier wat mooie herinneringen aan een gevarieerde Startzondag 2019.

Bekijk alle foto's