Kerst 2022 voor en door de kinderen en jongeren

Kerst met onze kinderen en Jeugd 

Graag maak ik u deelgenoot van de kinder- en jeugdactiviteiten dit jaar in onze gemeente. Zo was er in Maastricht een gezinsdienst waar de dames van de kindernevendienst veel extra aandacht aan besteedden. In het Gulperhoes werd de kerstmusical Een beeld op Stand opgevoerd voor een volle zaal. Voor de eerste keer werd het Gulperhoes als theater ingezet en voelden de kinderen zich musicalsterren. We geven u graag een inkijkje met een aantal leuke foto's van het succes van onze kinderen en tieners. 

Op zondag 8 januari 2023 wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie de musicalfilm getoond in het filmzaaltje tijdens de Nieuwjaarsreceptie. Zo kan iedereen die de kinderen nog graag even wil zien schitteren alsnog hiervan genieten. Ze waren heuse musicalsterren en speelde de sterren van de hemel! Met dank aan Max Imandt voor de montage.

Gezindsdienst en knutseltafel in Maastricht
In een sfeervolle kerk vertelde meneer Jellema een spannend avontuur aan jong en oud. Dankzij het licht van de kerstboom werden ze gered en daarmee sloot meneer Jellema prachtig aan op het thema Levenslicht. De dames van de kindernevendienst organiseerden een heuse knutseltafel op het koor. Er waren 10 kinderen, die ware kunstwerkjes (zie de foto's) maakten in het schijnsel van de grote kerstboom op het koor. Er was voor alle kinderen wat lekkers en een paar leuke attenties waarmee de kinderen thuis een ware kijkdoos konden maken, en een gehaakt sneeuwpopje voor in de kerstboom van de hand van Marianne Vermeijden! Al met al een zeer geslaagde kinderdienst en een mooie afsluiting van het advent&kerstproject Levenslicht! 

Jody Mertens
 

Bekijk alle foto's
 
Sinterklaas in de Hoeskamer

‘Reuring is een belangrijk middel tegen eenzaamheid’, las ik ergens. Het paste in zekere zin bij wat zich afgelopen donderdag in de huiskamer in de Kloosterkerk afspeelde.
Gemeenteleden en wijkverpleegkundigen hadden daar voor bezoekers een heuse sinterklaasmiddag in elkaar gedraaid. Met als special guest: de goedheiligman zelf. Ik had dit jaar de eer mij te vermommen.

Met dank aan Ben & Henriëtte voor het pak, aan Helma voor
het meedichten (we maakten samen zo’n 30 gedichten!) én de zelfgebakken pepernoten, en aan Jeanne, Anny, Lies, Riet en de wijkverpleegkundigen om dit in de Kloosterkerk mogelijk
te maken. Het was een mooie middag. En bijzonder om in de consistorie eens een ander habijt aan te trekken.

Ds. Harrie de Reus
 

Bekijk alle foto's
 
Expo 'Je moet eraan geloven'

In 2020 besloten Julien Daenen, Mathieu Beckers en ikzelf – allen uit Lanaken (B) – om die nieuw verschenen Franse kaarten van naderbij te bestuderen.

 
Er is een aantal posters gemaakt voor een expo in de torenkamer van de Sint Janskerk. De toren van de Sint Janskerk speelde immers een belangrijke rol in het verhaal. De titel “Je moet eraan geloven” leek me toepasselijk omdat het over een oorlogsperiode gaat – de Oostenrijkse Successieoorlog – én over de kerktoren natuurlijk.

Bekijk de expo in de Sint Jan. Lees hier het uitgebreide artikel en bekijk onder de grone button de foto's die alvast een tipje van de sluier oplichten.

Bekijk alle foto's
 
Startzondag 2022 Ursulinenconvent Eijsden

Op 11 september hielden we de startzondag samen met het protestantse gemeente Eijsden in het Ursulinenconvent in Eijsden.

Het was heel bijzonder om Tabitha van Krimpen, de Jonge Theologe des Vaderlands, te horen. In haar lezing gaf ze ons veel stof tot nadenken over wat voor kerk we willen zijn en wat we kunnen zijn.
Daarna was er een ruime keuze in workshops en activiteiten voor de jongsten, de jongeren, de ouderen en alles daartussen en omheen.

Bekijk hier de foto's en lees hier allerlei reacties

Bekijk alle foto's
 
Palmpasenstokken maken 2022

Zaterdagmiddag 9 april hebben de kinderen van onze Protestantse Gemeente samen met de communiekinderen van de St. Servaas en de Annaparochie en Parochiefederatie Maastricht West (Johannes Paulus II) Palmpasenstokken gemaakt in de St. Jan. Er waren 44 kinderen die enthousiast aan de slag gingen.

We hebben ook het lied aangeleerd “Dans en zing, hosanna voor de koning”. Corneel Rietveld heeft ons ook dit jaar weer begeleidt op de piano en Piet Rietveld op de trekzak onderweg naar de St. Servaas en bij de Palmzegening in de St. Servaas.

I.v.m. de Amstel Gold Race is de Palmzegening verplaatst naar de zaterdagmiddag, direct aansluitend aan het maken van de stokken. In processie zijn we van de St. Jan over het Vrijthof naar de St. Servaas gelopen. Dat had zondagmorgen niet gekund.

Bij de aansluitende zegening heeft ds. Joen Drost het verhaal van Palmzondag voorgelezen uit de Kinderbijbel.

Het was een mooie middag, fijn dat het na twee jaar weer kon.

Elly de Haan – Verduyn

 

Bekijk alle foto's