Podium St Jan

Zondagmiddag was de kerk gevuld met ca 110 volwassenen en 45 kinderen. Aansluitend aan de poëzieweek was het thema deze middag ‘Welkom Thuis’. De kinderen die zongen behoren bij de Limburgse Koorschool, voorportaal van opera zuid. Tussen de liederen door werden gedichten voorgedragen door de kinderen uit de bundel ‘Van poezenhuis tot droompaleis’  van M.Busser & R.Schröder.

Dankzij de hulp van vele vrijwilligers werd het een prachtige middag waarbij de kerk een warm welkom wist te genereren voor veel mensen die onze kerk nog nooit van binnen hadden gezien.

Een van de gedichten wil ik u niet onthouden.

Onze voordeur

De voordeur van ons huis staat altijd open
Mijn moeder is de moeder van de straat
Want iedereen kan zomaar binnenlopen
Wanneer het eventjes wat minder gaat.

Een buurvrouw weet niet hoe ze iets moet koken
En vraagt of zij kan helpen, heel misschien
Of iemand wil alleen maar even praten
Of zijn nieuwe kleren laten zien.

Een jongetje rent huilend naar de keuken
Omdat hij is gevallen op zijn knie
Mijn moeder plakt een pleister en haalt snoepjes
En zegt dan: weet je wat? Neem er maar drie!

Een buurman leent een zaag om iets te zagen
Mijn moeder luistert, regelt, helpt en praat
En als het lekker warm is in de zomer
Dan regelt ze een groot feest in de straat.

De voordeur van ons huis staat altijd open
De mensen lopen bij ons af en aan
Mijn moeder zegt: de wereld wordt echt mooier
Als deuren vaker open zouden staan…….


Nelleke de Kruik
 

Bekijk alle foto's
 
Culturele middag voor Ineke Schuit

Op zondag 26 november hebben afscheid genomen van Ineke Schuit als vaste organiste van de Sint Jan en haar vaste en trouwe begeleider Jef.

Na een soeplunch ging iedereen weer terug op de stoelen in de kerk. Elly praatte het allemaal aan elkaar en we luisterden naar prachtige muziek.

Wat een talent zit er in onze gemeente. Quatre mains op de piano, dwarsfluit, een trio met blokfluit, trombone, piano en euphonium, orgel…..
Het was prachtig en heel veel.

Daar tussendoor een paar mooie gedichten die Hanske had uitgezocht en Kees hield een geweldige ode aan Ineke, de speulvrouwe van de Sint Jan.

Na een dankwoord van Dirk werd er nog een orgeldubbelconcert gespeeld door Ineke en Klaas.

Een prachtige culturele middag die vaker gehouden mag worden. Heerlijk!


 

Bekijk alle foto's
 
Kamp Pizza & More

De tieners van onze gemeente zijn op kamp geweest met elkaar. Dankzij de super gastvrijheid van Andrea en Paul
Kerkhofs, werd er gekampeerd op hun weiland in Schinnen.


Hoi mijn naam is Noëlle.


Wij zijn afgelopen weekend met de pizza&more tienergroep op kamp geweest. We hebben eert (met een beetje moeite😉) de tenten opgezet. Het was bij Andrea en Paul in Schinnen op de wei, super lief dat we daar van gebruik mochten maken. Daarna hebben we spelletjes gedaan en hebben de jongens gevoetbald. Toen kwam andrea pizza’s brengen. We hebben nog lekker marshmallows geroosterd en na nog een paar potjes weerwolven zijn we gaan slapen. De volgende ochtend kwam Rianne verse broodjes brengen. Toen was het al tijd om te gaan.  Voor herhaling vatbaar. 

Noëlle Mertens
 

Bekijk alle foto's
 
Startzondag 2023

Op 10 september zijn we in en rondom de Sint Jan mee gegaan met elkaar, hebben we elkaar ontmoet en een vrolijke, inspirerende dag gehad.

Ben Theunissen heeft een serie foto's gemaakt die een mooi beeld geven. Geniet ervan.
Op de Padlet zijn en worden ervaringen en foto's gedeeld. Kijk er nog eens naar en deel uw eigen ervaringen!
Lees hier het verslag over de dag.

Bekijk alle foto's
 
Vrijwilligersdag 2023

Vrijwilligersdag 2023, een prachtige dag!

Wat een heerlijk weer was het op zaterdag 3 juni. De zon scheen, het heuvelland bruiste van de activiteit. Alle ingrediënten voor een geslaagde vrijwilligersdag waren aanwezig. 

Aan de organisatie van de dag kon het niet liggen. Voor elk was er wat wils. Of je nu van wandelen hield, van kunst in een kerk of dat je handig was in het maken van papieren vlinders. 

De enige pechvogel was Margo van Haeringen. Samen met Marika de Bruijn, Nestar Lakoth en Emilie Hilbers heeft ze hard gewerkt aan de voorbereiding van de dag. Maar toen het moment daar was werd ze ziek. Gelukkig is er wel aan haar gedacht, in de vorm van een plant en twee kaarten die bij haar werden bezorgd.

Vrijwilligers zijn de ruggengraat van onze gemeente. En gelukkig hebben we heel veel mensen die hun steentje bijdragen aan onze kerk en onze omgeving. Het was prachtig om te zien dat ruim 60 mensen op de uitnodiging waren ingegaan. 

Oude banden werden weer aangehaald, nieuwe banden werden gesmeed. Onder het genot van een hapje en een drankje gingen de gesprekken over tal van onderwerpen. Om elkaar nóg wat beter te leren kennen had Paul Moraal een ludieke quiz gemaakt.

Het waarderen van alle inzet die gedaan wordt voor onze gemeente, voor onze omgeving en voor elkaar is en blijft belangrijk. Samen zetten we de schouders eronder en samen dragen we onze kerk.

De vrijwilligersdag 2023 was een groot succes! Dank aan Emilie, Margo, Marika en Nestar voor de organisatie. Dank aan alle vrijwilligers!

Dirk Ouwehand, voorzitter Kerkenraad

Bekijk alle foto's
 
Elspeets Mannenkoor

Op 4 juni kwam het Elspeets Mannenkoor met ds. Margreet Osker mee. Over beide kwamen veel positieve reacties. Hier een paar foto's ter herinnering.

Bekijk alle foto's
 
Palmpasen 2023

Op zondag 2 april 2023 zijn er als van ouds palmpasenstokken gemaakt en in processie rond de Sint Janskerk en Sint Servaaskerk gelopen.
Hier zijn de foto's!

Bekijk alle foto's
 
Kerst 2022 voor en door de kinderen en jongeren

Kerst met onze kinderen en Jeugd 

Graag maak ik u deelgenoot van de kinder- en jeugdactiviteiten dit jaar in onze gemeente. Zo was er in Maastricht een gezinsdienst waar de dames van de kindernevendienst veel extra aandacht aan besteedden. In het Gulperhoes werd de kerstmusical Een beeld op Stand opgevoerd voor een volle zaal. Voor de eerste keer werd het Gulperhoes als theater ingezet en voelden de kinderen zich musicalsterren. We geven u graag een inkijkje met een aantal leuke foto's van het succes van onze kinderen en tieners. 

Op zondag 8 januari 2023 wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie de musicalfilm getoond in het filmzaaltje tijdens de Nieuwjaarsreceptie. Zo kan iedereen die de kinderen nog graag even wil zien schitteren alsnog hiervan genieten. Ze waren heuse musicalsterren en speelde de sterren van de hemel! Met dank aan Max Imandt voor de montage.

Gezindsdienst en knutseltafel in Maastricht
In een sfeervolle kerk vertelde meneer Jellema een spannend avontuur aan jong en oud. Dankzij het licht van de kerstboom werden ze gered en daarmee sloot meneer Jellema prachtig aan op het thema Levenslicht. De dames van de kindernevendienst organiseerden een heuse knutseltafel op het koor. Er waren 10 kinderen, die ware kunstwerkjes (zie de foto's) maakten in het schijnsel van de grote kerstboom op het koor. Er was voor alle kinderen wat lekkers en een paar leuke attenties waarmee de kinderen thuis een ware kijkdoos konden maken, en een gehaakt sneeuwpopje voor in de kerstboom van de hand van Marianne Vermeijden! Al met al een zeer geslaagde kinderdienst en een mooie afsluiting van het advent&kerstproject Levenslicht! 

Jody Mertens
 

Bekijk alle foto's
 
Sinterklaas in de Hoeskamer

‘Reuring is een belangrijk middel tegen eenzaamheid’, las ik ergens. Het paste in zekere zin bij wat zich afgelopen donderdag in de huiskamer in de Kloosterkerk afspeelde.
Gemeenteleden en wijkverpleegkundigen hadden daar voor bezoekers een heuse sinterklaasmiddag in elkaar gedraaid. Met als special guest: de goedheiligman zelf. Ik had dit jaar de eer mij te vermommen.

Met dank aan Ben & Henriëtte voor het pak, aan Helma voor
het meedichten (we maakten samen zo’n 30 gedichten!) én de zelfgebakken pepernoten, en aan Jeanne, Anny, Lies, Riet en de wijkverpleegkundigen om dit in de Kloosterkerk mogelijk
te maken. Het was een mooie middag. En bijzonder om in de consistorie eens een ander habijt aan te trekken.

Ds. Harrie de Reus
 

Bekijk alle foto's
 
Expo 'Je moet eraan geloven'

In 2020 besloten Julien Daenen, Mathieu Beckers en ikzelf – allen uit Lanaken (B) – om die nieuw verschenen Franse kaarten van naderbij te bestuderen.

 
Er is een aantal posters gemaakt voor een expo in de torenkamer van de Sint Janskerk. De toren van de Sint Janskerk speelde immers een belangrijke rol in het verhaal. De titel “Je moet eraan geloven” leek me toepasselijk omdat het over een oorlogsperiode gaat – de Oostenrijkse Successieoorlog – én over de kerktoren natuurlijk.

Bekijk de expo in de Sint Jan. Lees hier het uitgebreide artikel en bekijk onder de grone button de foto's die alvast een tipje van de sluier oplichten.

Bekijk alle foto's
 
Startzondag 2022 Ursulinenconvent Eijsden

Op 11 september hielden we de startzondag samen met het protestantse gemeente Eijsden in het Ursulinenconvent in Eijsden.

Het was heel bijzonder om Tabitha van Krimpen, de Jonge Theologe des Vaderlands, te horen. In haar lezing gaf ze ons veel stof tot nadenken over wat voor kerk we willen zijn en wat we kunnen zijn.
Daarna was er een ruime keuze in workshops en activiteiten voor de jongsten, de jongeren, de ouderen en alles daartussen en omheen.

Bekijk hier de foto's en lees hier allerlei reacties

Bekijk alle foto's
 
Palmpasenstokken maken 2022

Zaterdagmiddag 9 april hebben de kinderen van onze Protestantse Gemeente samen met de communiekinderen van de St. Servaas en de Annaparochie en Parochiefederatie Maastricht West (Johannes Paulus II) Palmpasenstokken gemaakt in de St. Jan. Er waren 44 kinderen die enthousiast aan de slag gingen.

We hebben ook het lied aangeleerd “Dans en zing, hosanna voor de koning”. Corneel Rietveld heeft ons ook dit jaar weer begeleidt op de piano en Piet Rietveld op de trekzak onderweg naar de St. Servaas en bij de Palmzegening in de St. Servaas.

I.v.m. de Amstel Gold Race is de Palmzegening verplaatst naar de zaterdagmiddag, direct aansluitend aan het maken van de stokken. In processie zijn we van de St. Jan over het Vrijthof naar de St. Servaas gelopen. Dat had zondagmorgen niet gekund.

Bij de aansluitende zegening heeft ds. Joen Drost het verhaal van Palmzondag voorgelezen uit de Kinderbijbel.

Het was een mooie middag, fijn dat het na twee jaar weer kon.

Elly de Haan – Verduyn

 

Bekijk alle foto's