Nieuwe boekjes over/voor de Sint Janskerk Nieuwe boekjes over/voor de Sint Janskerk
Kijkt u tijdens de kerkdienst ook wel eens rondom u, of omhoog? Het kerkgebouw is indrukwekkend en harmonieus. Het valt me op dat heel wat kerkgangers echter geen idee hebben welke verhalen er in en rond het kerkgebouw verscholen zitten. Dat kan beter. Ik heb voor de Vrienden van de Sint Jan de toeristische plattegronden vernieuwd en in meerdere talen vertaald. Toeristen komen het panorama bewonderen van op de kerktoren. Ze zien dankzij de soberheid van de inrichting en met behulp van deze plattegrond ook een aantal waarden van de kerk zelf, als historische religieus monument.
Bepaalde verhalen verdienen meer aandacht. En daarom heb ik enkele boekjes gemaakt die met de steun van de Vrienden zijn gepubliceerd. Ze zijn bedoeld om onze kerk te promoten.
 
Oude Landkaartenexpo 'Je moet eraan geloven' Oude Landkaartenexpo 'Je moet eraan geloven'
Door: Arjan van der Star

In 2020 besloten Julien Daenen, Mathieu Beckers en ikzelf – allen uit Lanaken (B) – om die nieuw verschenen Franse kaarten van naderbij te bestuderen.
Er is een aantal posters gemaakt voor een expo in de torenkamer van de Sint Janskerk. De toren van de Sint Janskerk speelde immers een belangrijke rol in het verhaal. De titel “Je moet eraan geloven” leek me toepasselijk omdat het over een oorlogsperiode gaat – de Oostenrijkse Successieoorlog – én over de kerktoren natuurlijk.

Bekijk de expo in de Sint Jan. Lees eerst het uitgebreide artikel onder de groene button hieronder waar alvast een paar foto's een tipje van de sluier oplichten.
lees meer ยป
 
Hartelijk welkom in de St. Jan

Hartelijk welkom in de St. Jan

Onze kerk staat aan het Vrijthof te Maastricht. We hebben elke zondag een eredienst. De erediensten vinden plaats om 10 uur.

De kern Maastricht met de St. Jan is onderdeel van de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland en wij maken deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland. In de St. Jan, dat een eeuwenoud gebouw is, waarin vele protestanten ons voor gingen komen wij wekelijks op zondagmorgen samen rondom de open Bijbel.
Daar ontmoeten wij elkaar en heten wij onze gasten welkom. En wij ontvangen u graag!

Naast de kerkdiensten en de activiteiten in de Sint Jan, zijn er ook vele activiteiten in het Trefpunt Sint Jan, aan de Aureliushof 150, Maastricht (T: 043-3471234).

De kerk heeft een vriendenstichting die geld inzameld voor onderhoud en met vrijwilligers zorgt voor openstelling voor bezoekers. Klik hier voor alle informatie.
Wilt u wat meer lezen over het gebouw, kijk dan eens hier.

 

 
Bereikbaarheid St. Jan Bereikbaarheid St. Jan
Komt u met de auto:
Dan is de dichtstbijzijnde parkeergarage te vinden onder het Vrijthof. Kortingskaarten hiervoor zijn verkrijgbaar bij de gastvrouw/heer in de kerk. Verder zijn er op diverse plaatsen in de stad parkeergarages (betaald) en - plaatsen (betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 19.00 uur en donderdagavond tot 21.00 uur). Het parkeren in de binnenstad kan soms een groot probleem zijn. U kunt ook in de buitenwijken parkeren en met de stadsbus naar het centrum gaan. Vanuit alle wijken rijden er stadsbussen naar het station en Markt Noord of Vrijthof.

Per openbaar vervoer:
Vanuit alle wijken rijden er stadsbussen naar de Markt of het Vrijthof.
Voor het NSstation ligt het busstation waar alle streek- en stadsbussen stoppen. Wanneer u met uw rug naar het treinstation staat moet u de bussen hebben die naar rechts wegrijden. De Veolia bussen 3 – 4 – 9 stoppen op het Vrijthof. De andere stadslijnen van Veolia stoppen op de Markt / Boschstraat. Vandaar is het ca. 5 min. lopen naar de St.Jan.

Te voet:
Is het vanaf het NS station ca. 20 minuten lopen naar het Vrijthof en heel gemakkelijk te vinden. U gaat de recht voor het station gelegen Stationsstraat in en u blijft rechtdoor lopen tot u - door de Wijcker Brugstraat over de Sint Servaasbrug, door de Maastrichter Brugstraat - voor De Bijenkorf staat. U gaat nu rechtsaf en dan de eerste links - Grote Staat - in. Deze straat volgt u tot het eind en u staat op het Vrijthof.
 
Online kerkdiensten volgen Online kerkdiensten volgen
De kerkdiensten in de St Jan zijn ook via de Kerkomroep te volgen vanuit uw huis.
Via deze link kunt u de dienst live volgen of terug kijken.
 
Kindernevendienst (4-12 jaar) Maastricht

Kindernevendienst (4-12 jaar) Maastricht

Op de meeste zondagen is er kindernevendienst voor de kinderen uit de groepen 1 tot en met 8 van de basisschool. Ook gastkinderen en/of kleinkinderen/neefjes/nichtjes van gemeenteleden zijn van harte welkom!

Tijdens de kindernevendienst horen de kinderen in hun ‘eigen taal’ en op hun eigen niveau verhalen uit de Bijbel. Er wordt geprobeerd het bijbelverhaal zo dicht mogelijk bij de leefwereld van de kinderen te brengen. Er wordt over gepraat en er is een verwerking van het verhaal: kleurplaten, knipsels of andere creatieve manieren, waarmee de kinderen de verhalen als het ware zelf beleven.

Indien er nog vragen zijn over de kindernevendienst kunt u contact opnemen met:

Ds. Harrie de Reus
dsdereus@ziggo.nl

 

 
Trefpunt Sint Jan Trefpunt Sint Jan
Het trefpunt Sint Jan in Maastricht is een ontmoetings- en activiteitenruimte waar diverse activiteiten plaatsvinden. Zo zijn er koffieochtenden voor de oudere gemeenteleden, een ouderensoos, maar ook oefent de cantorij in het Trefpunt.

Adres: Aureliushof 150, 6215 SW Maastricht
Telefoonnummer: 06-37596694 (Beheerder)
 
Trefpunt Sint Jan weergeven op een grotere kaart
 
Verhuur St. Jan Verhuur St. Jan
Onze prachtige kerk, gelegen aan het Vrijthof, is een mooie locatie voor trouw-, doop- en uitvaartdiensten, concerten, lezingen, tentoonstellingen en andere culturele en sociale evenementen.
Klik hier voor meer informatie.