De watercrisis in de wereld (afgelast) De watercrisis in de wereld (afgelast)
De wereld bestaat voor ongeveer twee derde uit oceanen. Nederland is bekend om haar strijd tegen het water. Op veel plaatsen helpt het Nederlands bedrijfsleven om bewoners te beschermen tegen hoge waterstanden. Je zou dus denken dat er in het algemeen eerder een teveel dan een tekort aan water is. Toch: waar we in Nederland ruim voldoende water hebben om onze gewassen en onszelf te voorzien is dat in grote delen van de Wereld niet vanzelfsprekend. Op veel plaatsen zijn de tekorten nu al zo groot, dat er een strijd om drinkwater of water voor irrigatie ontbrandt. Elders vertrekken grote delen van de bevolking uit hun regio omdat jaar op jaar de oogsten mislukken of vervuild water visvangst onmogelijk maakt.

De wereld bevindt zich inmiddels in een watercrisis. Aan de hand van een video van de Nicolas Pierson Foundation en presentatie van kaarten uit “the Atlas of Water, mapping the world’s most critical resopurce” bespreekt Jelle Vegt, voorheen beleidsmedewerker grondwaterbeheer en verdrogingsbestrijding bij de Provincie Limburg, die crisis en wat wij kunnen bijdragen om hem te beperken.
youtube/nbjjGxj3BY4

Wanneer    
Dinsdag 7 April
Hoe laat        
20.00 – 22.00 uur
Waar        
Sint Janskerk – Vrijthof - Maastricht
Contactpersoon en spreker   
Jelle Vegt – Werkgroep Groene Kerken     
0613101133
beheerpgmh@gmail.com
 
Een avond op reis naar de kathedraal van Chartres Een avond op reis naar de kathedraal van Chartres
Reizen kan op veel manieren. Vanavond gaan we op reis naar Chartres en bezoeken daar de wereldberoemde kathedraal, de Notre Dame van Chartres. Ze is de onloochenbare en mysterieuze middelaar tussen de middeleeuwen en de moderne mens. Als men iets begint te ervaren van het kleurenspel van de gebrandschilderde ramen, van de maatverhoudingen, van de invloed van de kathedraal, leert men niet slechts iets over de Middeleeuwen, maar ook over wat de middeleeuwse kathedraal ons maanreizigers, wolkenkrabbers- en vliegtuigbouwers te zeggen heeft over kwaliteit en eenheid. We bekijken de beelden aan de buitenkant en gaan naar binnen om de ramen te bewonderen en het beroemde labyrint. De gang door dit labyrint werd als gelijkwaardig voorgesteld als de pelgrimage naar Jeruzalem voor wie ziek of slecht ter been was.

Wie wil deze reis nu niet maken?
Wanneer    
woensdagavond 25 maart
Waar        
Kloosterkerk – Valkenburg
Hoe laat        
19.30 – 21.30 uur
Reisleider    
Jac Hoeckx (o.a. bij SRC)
Contactpers.    
Nelleke de Kruik  
nellekedekruik@gmail.com
Kosten        
Vrijwillige bijdrage
De avond wordt georganiseerd in samenwerking met De drie ringen uit Wijnandsrade.
 
The Maastricht Antiquarian Bookfair (MABP) The Maastricht Antiquarian Bookfair (MABP)
Tijdens het begin van TEFAF, wordt de grote internationale antiquarenbeurs georganiseerd in de gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof te Maastricht.  De organisatie van MABP biedt een breed bod aan op het gebied van antiquarische boeken, prenten, oude drukken en zeldzame prenten van een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland.. Interessant!   

André van Dijk is van plan er te gaan kijken. Zin om mee te lopen?
Commentaar te geven? Vragen te stellen? Welkom!

Wanneer    
zondag 16 maart 2014
Hoe laat        
12:00 – 13.00 uur (na de  kerkdienst).  
Waar        
Sint Janskerk – Vrijthof - Maastricht
Entree        
€ 5,00,  garderobe verplicht (gratis).
Contactpers.    
André van Dijk 
vandijkandre@hotmail.com 
 
Op het podium van de Sint Jan: wat verwachten we van een nieuw jaar? Op het podium van de Sint Jan: wat verwachten we van een nieuw jaar?
Het programma wordt nog bekend gemaakt.
Wanneer    
zondag 16 februari
Hoe laat        
15.00 – 17.00 uur
Waar        
Sint Janskerk – Vrijthof – Maastricht
Contactpers.    
Hanske Kamphuis  
h.kamphuis@hotmail.com
 
Op het Podium van de Sint Jan: een verrassend kerst programma Op het Podium van de Sint Jan: een verrassend kerst programma
Wanneer    
zondag 16 december
Hoe laat        
15.00 – 17.00 uur
Waar        
Sint Janskerk, Vrijthof, Maastricht
Contactpers.    
Hanske Kamphuis   
h.kamphuis@hotmail.com
 
Duurzaamheid Werkgroep groene kerken Duurzaamheid Werkgroep groene kerken
Denkt u bij duurzaamheid vaak aan zonnepanelen, minder vlees eten of minder vliegen? Maar denkt u ook wel eens aan de spullen die u koopt? Bijvoorbeeld kleding of een telefoon? Helaas hebben veel dingen een grote verborgen impact het klimaat. Tijdens deze workshop zal Sacha Handgraaf ons vertellen hoe we duurzamer kunnen leven en vervolgens tips geven om zelf ook duurzamere stappen te kunnen maken in het dagelijks leven.  

Sacha Handgraaf heeft Milieuwetenschappen en Duurzame Ontwikkeling gestudeerd en is na haar studie Sustainable Inspiration begonnen met als doel om andere mensen en organisaties te helpen in het zetten van duurzame stappen.

Website        http://sustainableinspiration.nl/
Wanneer    
10 november 2019
Hoe laat        
14.30 – 16.30  uur
Waar        
The Innbetween, Studentengemeenschap, Capucijnenstraat 122,  Maastricht
Kosten        
vrijwillige bijdrage
Contactpers.    
Werkgroep Groene Kerken - Aafke Uilhoorn   
aafke.94@hotmail.com  
 
Vier uitzonderlijke vrouwen in het DNA van Jezus van Nazareth Vier uitzonderlijke vrouwen in het DNA van Jezus van Nazareth
Tamar, Rachab, Ruth en Batseba zijn vrouwen uit de voorgeschiedenis van Jezus. De evangelist  Mattheüs schrijft daar natuurlijk niet zomaar over. Het zijn vrouwen met een verhaal én van buitenlandse afkomst! Het zijn spannende en stoere vrouwen.
Als je deze vrouwen opneemt in de stamboom van Jezus dan durf je wel! Geen enghartig moralisme, maar grootse verhalen met uitzicht, roldoorbrekend, de mannen worden meegenomen.

Wat         Lezing  in het kader van de Maand van de Geschiedenis.
Door       ds. Piet van Reenen, predikant in de Protestantse Gemeente
               Maas-Heuvelland
Wanneer zondag 20 oktober
Waar       Sint Janskerk – Vrijthof - Maastricht
Hoe laat  14.30 – 16.30 uur met pauze en  koffie/thee
Kosten     Vrijwillige bijdrage
Contactpers.      Nelleke de Kruik  
                           nellekedekruik@gmail.com
 
Op het Podium van de Sint Jan - Waar zijn de vrouwen? Op het Podium van de Sint Jan - Waar zijn de vrouwen?
De geschiedenis werd altijd gedomineerd door mannen. Nu in tijden van # MeToo staan de verhoudingen tussen de seksen op scherp. Vandaag start de Maand van de Geschiedenis voor Limburg in de Sint Jan. Wij ontvangen  dochter en moeder Alma en Marita Mathijsen, auteurs van het essay van de Maand van de Geschiedenis : ‘Niet schrikken, mama’. Zij spreken over de positie van de vrouw  èn de man in het heden en verleden.

Zoals altijd is er poëzie en muziek; deze keer door het Trio Tricotets, viool, traverso, clavecimbel olv. Mariëlle van der Kamp. Loco-burgemeester
Vivianne Heijnen zal deze bijzondere middag openen.
Deze middag is een co-produktie  van Op het Podium van de Sint Jan, de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) en het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG)     

Wanneer      zondag 6 oktober
Hoe laat       15.00 – 17.00 uur
Waar            Sint Janskerk – Vrijthof- Maastricht
Contactpers.  Hanske Kamphyuis   h.kamphuis@hotmail.com