(Be)Zin in films (Be)Zin in films
Plaats:      Kloosterkerk Valkenburg
Datum:     Elke 1e woensdag van de maand
Tijd:         19.00 uur
Kosten:     € 5.- inclusief consumptie
Nagesprek


Samen naar een mooie film kijken die van alles aan vragen oproept. Wat is het dan fijn om na afloop daar met elkaar over te kunnen praten, gedachten uitwisselen en standpunten uitwisselen onder het genot van iets te drinken en te eten.

Het nieuwe thema van de eerste drie maanden van het nieuwe jaar 2023 is OMWENTELING
In de komende drie films vindt er in het leven van de hoofdpersoon een omwenteling plaats. En hoe ga je daarmee om?

Woensdag 4 januari: Il Postino
Poëzie is bedoeld om vrouwen te veroveren. Dat is de filosofie van Mario, de postbode op een Italiaans eilandje die iedere dag de post bezorgt bij een zojuist gearriveerde Chileense dichter, in ballingschap, Pablo Neruda. Hij helpt de postbode bij zijn pogingen het hart te winnen van Beatrice, de plaatselijke schoonheid. Een warm poëtisch drama, waarbij de schuchtere Mario, de postbode, vol ontzag opkijkt tegen de intellectuele poëet, Neruda, maar zelf slimmer blijkt te zijn dan iemand ooit heeft beseft. Massimo Troisi, die de rol van postbode speelde, overleed een dag na de laatste opname! Hij kreeg postuum een Oscarnominatie. Philippe Noiret speelde de rol van Pablo Neruda.

Woensdag 1 februari: Lady Bird
Actrice Greta Gerwig schreef al eens een handjevol scenario’s en debuteerde tien jaar geleden als regisseur (2008). Maar met Lady Bird toont ze pas echt haar ware kunnen als filmmaker. Centraal in dit coming-of-age verhaal is de zoektocht van de puber Lady Bird
naar wat ze nu eigenlijk wil met haar leven, en de wijze waarop ze zich tegen met name haar haar moeder afzet.
Onderling is er een boel gekibbel dat vrijwel uit het niets blijkt te kunnen ontstaan. Het ene moment zitten moeder en dochter in de auto naar een audioboek te luisteren en het andere moment gooit Lady Bird het portier open om in de berm te belanden

Woensdag 1 maart: Encore
De 26-jarige balletdanseres Élise loopt tijdens een voorstelling een blessure op. Ze krijgt te horen, dat ze waarschijnlijk nooit meer zal kunnen dansen. Ze is haar doel in het leven kwijt en moet dat leven nu een andere wending gaan geven. Met de hulp van vrienden vindt ze ander werk. Dat voert haar naar Bretagne, waar ze een gezelschap voor moderne dans ontmoet. De nieuwe ervaringen en vriendschappen wakkeren het vuur om weer te gaan dansen in haar aan.

Informatie: Dingena Spreeuwenberg
werkgroep (Be)zin in film
 
terug