Sjaloomsalade Sjaloomsalade
Sjaloomsalade uit Israël (bijgerecht)
Nog een recept van ds./kok Han Wilmink. Ook dit recept staat in zijn boek Bijbels Culinair.

Een kleurige salade kan als bijgerecht bij het hoofdgerecht, maar ook bij de lunch. Het is zaak de ingrediënten in mooie kleine blokjes te snijden, zodat u met elke hap de verschillende groenten in combinatie met elkaar proeft. Het snijwerk vraagt de meeste tijd. U kunt de salade een uurtje van tevoren maken. Voeg nog geen zout toe, dat onttrekt op den duur veel vocht. Voeg het zout dus vlak voor het serveren toe. De ingrediënten zijn niet zo winters, maar vanwege de spannende combinatie met een wat pittig hoofdgerecht heb ik toch voor deze salade gekozen. 
4 kleine (Turkse) komkommers of 1 grote.
4 smaakvolle tomaten
1 gele paprika
1 rode paprika
2 groene (Turkse Ppunt)paprika’s
3 bosuitjes of lente-ui
1 bosje verse platte peterselie
Sap van 1½  citroen (bewaar de schil voor het nagerecht)
Half kopje (extra virgine) olijfolie
Verse gemalen zwarte peper / zeezout
Voeg – als u het nog wat oosterser en bonter wilt hebben – nog wat fijngesneden munt en koriander toe, ook verse dille is lekker. Een fijngesneden rood pepertje (al of niet met scherpe zaadjes) zorgt voor nog wat pit.
 
  1. Snijd de komkommertjes in de lengte (kruislings) en 4 lange repen, verwijder de zaden, snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaden. Snijd de paprika doormidden en verwijder ook hier de zaden. Snijd de bosuitjes in kleine ringetjes. Pluk van het bosje peterselie de steeltjes van het blad.
  2. Snijd vervolgens alle groente in heel kleine blokjes en meng ze samen in een kom met de fijn gesneden peterselieblad De mensen in het Midden Oosten hebben tijd en geduld, wij westerlingen gaan meestal te grof te werk bij dit snijwerk. Maak een dressing van een ½ kopje extra virgine olijfolie en het sap van 1 – 11/2 citroen. Schep de dressing door de salade Voeg net voor het serveren vers gemalen peper en zeezout naar smaak toe,
TIP: U kunt ook variëren met meer winterse groenten bijvoorbeeld winterwortel.
 
De symboliek : In diverse landen van het Midden-Oosten staat deze salade – in vele variaties – op het menu. De veelkleurigheid van het Midden-Oosten wordt in deze salade weerspiegeld. De keren dat ik in het Midden-Oosten was, noemde men in Israël  deze salade : ‘Israëlische’ salade. In Arabisch gebied zei men: ‘Arabische salade’. En in de Palestijnse gebieden: ‘Palestijnse salade’. Het zou mooi zijn wanneer ze wat met die naamgeving aan het mixen gingen. Een Palestijn die deze zo geliefde salade ‘Israëlische salade’ zou noemen en andersom natuurlijk ook, dat zou wat zijn! Dan zou het ‘sjaloomsalade’ worden. En dat verlangen naar sjaloom, naar vrede, dat hoort toch bij Kerstmis?
terug