Podium Sint Jan Podium Sint Jan
Systeem loopt vast muziek van wanhoop en hoop

Dag: 21 april
Tijd: 15.00 - 17.00 uur
Locatie: Sint Jans Maastricht
Klik hier voor de flyer

De voorstelling Systeem loopt vast gaat over vragen van deze tijd.
Pianist-zanger-liedjesschrijver Jan Marten de Vries stelt die vragen aan de hand van een zoektocht naar het oorlogsverleden van zijn moeder. Zij heeft hem toch ooit opgevoed met het idee ‘Dat nooit weer’? En nu is er al twee jaar oorlog in Europa. En niet alleen hier…
Tegelijk vertelde zijn vader hem al in 1972 van de eindigheid van ons groeidenken, naar aanleiding van het verschijnen van het rapport van de Club van Rome. Luisterde er iemand? Inmiddels zijn we de grenzen aan de groei ruimschoots voorbij. De strijd om het restant van de hulpbronnen is al begonnen.

Jan Marten stelt zich de vraag hoe hijzelf zou overleven in een oorlog door, om te beginnen, bij zijn moeder te rade te gaan: hoe heeft zij twee concentratiekampen doorstaan? Hoe hebben anderen dat gedaan? Hoe heeft de Oekraïense componist Reinhold Glière standgehouden in de onzekere tijden van tsaar, Russische revolutie, in de Sovjettijd en in twee wereldoorlogen?

Systeem loopt vast wordt sinds de inval in Oekraïne gespeeld door Jan Marten de Vries, piano, concertina en zang, en Elianne Ardts, cello en zang.
Inmiddels heeft de Turkse ud-speler Mehmet Polat zich bij deze voorstelling aangesloten. Hij vertelt het verhaal van zijn grootvader die als kleine jongen plotseling voor zichzelf moest zorgen. Hoe is hem dat gelukt?

Hoe overleef je? Daarop is geen pasklaar antwoord te geven, maar in Systeem loopt vast raken de  losse antwoorden op verrassende elkaar.

Muziek van wanhoop en hoop.
De hoop heeft het laatste woord.
Met cellomuziek van Reinhold Glière en liederen van Jan Marten de Vries, Toon Hermans, Jacques Brel en Leonard Cohen.

Jan Marten de Vries is kerkmusicus, pianist, componist, tekstschrijver en liedjeszanger. Hij schreef honderden kerkliederen en nog veel meer muziek in uiteenlopende stijlen. Enkele liederen verschenen in o.m. het Liedboek (2013), Zingend Geloven en Zangen van Zoeken en Zien. Hij schreef veel muziek voor radio- en televisiediensten. Alle 40 liederen van de Samenleesbijbel zijn van zijn hand, zowel de tekst als de muziek. Hij werkt samen met veel jonge musici uit binnen- en buitenland en nam drie cd’s op: Zie ik jou je bent er niet, liedjes met pianiste Elena Manevska, Into silence, pianopreludes, met pianiste Jelena Popović en Kreuzweg met violiste Kirsti Apajalahti.

Elianne Ardts studeerde cello en barokcello aan het Utrechts Conservatorium en daarna aan de Abbaye aux Sames in Saintes (Frankrijk), waar ze werkte met dirigenten Hevé Niquet en Philippe Herreweghe. Ze speelt in grotere en kleinere bezettingen in Nederland, België en Frankrijk.
Met Jan Marten de Vries speelt ze sinds 2019 zijn passiestuk Kreuzweg, dat vanaf 2024 vooral in Duitsland zal worden uitgevoerd.

Mehmet Polat is het gezicht van de ud in Nederland. Hij bespeelt deze ‘Turkse gitaar’ niet alleen hier, maar over de hele wereld, zoals in Afrika, India en de Balkan. Hij combineert verschillende muziekstijlen in zijn improvisaties en eigen composities. In Nederland speelde hij o.m. met het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble en hij verscheen op tv bij Podium Witteman en het koningsdagconcert. Momenteel toert hij met schrijfster Joke Hermsen. Hij heeft inmiddels zes cd’s op zijn naam staan. De laatste (2023) is met zijn jazzkwartet: Embodied Poetry, een cd die wereldwijd goede recensies kreeg.
terug