Paasmorgen 31 maart 2024 Paasmorgen 31 maart 2024
HOOGFEEST VAN PASEN
LEVENDE   HOOP

Denkend over Pasen, feest van de hoop, leven dat niet vergaat,  kwam ik onvermijdelijk terecht bij “Loesje”. Tegen het eind van het jaar 2023 keek ik naar het Jaaroverzicht 2023 van de NPO. Ik besefte nog eens wat een rampjaar het was geweest. Oekraïne, Gazastrook, Soedan en nog veel meer brandhaarden. Daarnaast tal van onopgeloste problemen in eigen land. Een populist die dreigt het visitekaartje van het land te worden. Daarnaast het dreigend zwaard van Damocles ook wel genoemd de stikstofcrisis, de klimaatverandering, ijsbergen die afbreken, vloedlijnen die steeds hogerop klimmen. Wij schreeuwen moord en brand, maar in meerdere derde-wereldlanden staat het water letterlijk tot aan de lippen.

Het Jaaroverzicht was niet vrolijk. Maar het eindigde met woorden die ik niet gemakkelijk zal vergeten: “Zelfs in een puinhoop is hoop te vinden”. Toen besefte ik dat mijn preek op de Paasmorgen een andere zou zijn dan die van eerdere jaren.
“Loesje” staat voor mij centraal voor een “religiositeit” die niet typisch christelijk is, maar meer algemeen, fundamenteel menselijk. De realiteit van elke dag is vreselijk en toch hebben mensen zoiets van: dit is niet het laatste, er is altijd nog hoop, ook in de grootste puinhoop.

Het christelijk geloof heeft daar woorden aan gegeven. Op het laatste van de oudtestamentische (Tenach) periode ontstond al het vermoeden van een opstanding uit de dood. In de weergave van de prediking door Jezus wordt dit opgepakt. Uiteindelijk vertellen de leerlingen het verhaal van de opstanding van Jezus. Dit unieke verhaal spoort dus in een bedding van een meer algemene verwachting van leven na de dood, leven sterker dan de dood, onsterfelijke liefde. De liefde is sterker dan de dood, en allerlei varianten daarop: de opgestane Heer doet ons herkennen wat het sterkste menselijk verlangen is: Hoop in de grootste puinhoop. Wat ’n immense kracht!!!

Ds. Kees Vermeiden.
Kerkdienst in de St Jan van Maastricht, 31 maart 2024  10.00 uur.
 
 
 
Standvastige Kersttraditie Standvastige Kersttraditie
Standvastige traditie
In Nederland kijkt een deel van de bevolking tijdens de kerstperiode blijkbaar reikhalzend uit naar de Instagramfoto van Sylvie Meis, die steevast kortgerokt en op hoge hakken haar kerstboom optuigt. Dit is in niets vergelijkbaar met de werkwijze in de Sint Jan, behalve dat het een jaarlijkse kersttraditie is. Voordat u denkt aan kerstelfjes, volgt hier een kort relaas over hoe de kerstboommannen de kerstboom in het kerkkoor doen verschijnen en verdwijnen.

Lees hier het hele artikel met een aantal foto's.
 
Komt allen tezamen! Komt allen tezamen!
Rondom Kerstmis en Oud & Nieuw organiseert de PGMH allerlei activiteiten voor jong en oud, in alle 4 haar kerkgebouwen en daar buiten. Iedereen is welkom!
 
 
 
Alle vieringen op een rijtje Alle vieringen op een rijtje
 
Kerstmuziek om in de stemming te komen Kerstmuziek om in de stemming te komen
Op zaterdag 23 december is in de Kloosterkerk van Valkenburg een Kerstconcert.

Chorale Valkenburg
o.l.v. Rob Meijers
23 december om 19.30 uur
Oosterweg 1 Valkenburg
Vrije gave

Italiaanse, Franse en Engelse Kerstliederen
Speciaal voor de Oekraïense gasten, twee Oekraïense Kerstliederen, in zowel Engelse als Oekraïense taal.
Koorwerken, duetten en een sololied komen allemaal langs.
Klik hier voor de flyer
 
Kerstspel ‘de geboorte van Jezus’ Kerstspel ‘de geboorte van Jezus’
23 december 2023 om 11.00 uur in de St. Jan in Maastricht.

De Raad van Kerken Maastricht nodigt alle kinderen van 4 t/m ca. 10 jaar met hun ouders, oma’s en opa’s, vriendjes en vriendinnetjes uit voor een poppenspel n.a.v. de icoon van de Geboorte van Christus.
Vader Sergey van de Orthodoxe Kerk vertelt met poppen het verhaal van de Geboorte van Jezus en we zingen daar met elkaar mooie kerstliedjes bij.
In het verhaal zien jullie Maria en Jozef, de herders, engelen, de drie Wijzen uit het Oosten en natuurlijk het kindje Jezus.

Allemaal hartelijk welkom in de St. Jan.
Informatie: ellydehaanverduyn@gmail.com of 06 40261066
 
 
De boodschap van kerst ‘verpakt’ in een bijzonder kerstdiner I De boodschap van kerst ‘verpakt’ in een bijzonder kerstdiner I
Uit: Bijbels culinair – Han Wilmink  (2007)
Han Wilmink is predikant en al jaren trouwe gast bij Jonnie en Therese Boer. En niet alleen om daar te eten en te drinken, maar hij is ook leergierig. Het voorwoord in het boek is dan ook met een dik compliment van de mensen van de Librije!

Hij maakte een Kerstmenu van 5 gangen voor 6 personen, inclusief symboliek.
Vorig jaar stonden hier al twee recepten er van, dit jaar een soep en salade.
Hieronder de samenvatting van de soep, onder de button het geheel.
Elders op deze pagina een salade.

Pompoensoep met pastinaak en gemberroom.
6 personen
2 rood/oranje pompoenen van ongeveer 1 kilo
600 gr pastinaak
3 el olijfolie om te bakken                     125 ml slagroom of cr fraiche
1 ui                                                        klein stukje gemberwortel
2 teentjes knoflook                               evt wat koriander
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl kerriepoeder
1 rode peper
750 ml (groente)bouillon
Sap van ½ citroen
Zeezout en peper naar smaak               
 
  1. Schil de pompoen en 2/3 van de pastinaak en snijd in kleine stukjes
Pel de uit, hak de teentjes knoflook en snijd de rode peper zonder of met de pitjes fijn. Net waar u van houdt.
  1. Verhit de olie in grote pan en smoor de ui glazig. Voeg de blokjes pompoen en 2/3 van de pastinaak toe. Knoflook erbij en smoor het ca 10 minuten tot de pompoen en pastinaak halfgaar zijn.
  2. Voeg het komijnzaad, kerriepoeder en rode peper toe en schep 2 minuten om zodat de aroma’s goed vrijkomen. Voeg de bouillon toe en laat 10 minuten op niet te hoog vuur gaar pruttelen. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.
  3. Maak de gemberroom. Verwarm hiervoor de room in een pannetje. Schil de gember en rasp het boven een kommetje fijn. Voeg een gedeelte van de rasp toe aan het pannetje room en houd dit tegen de kook aan. Roer regelmatig om. Proef voorzichtig of u het al genoeg naar gember vindt smaken. Voeg zo nodig nog wat gember toe.
Haal de gemberroom van het vuur als u de smaak goed vindt en laat afkoelen. Wel zo nu en dan even roeren om velvorming tegen te gaan.
  1. Snijd de rest van de pastinaak in ronde plakjes van 3-4 mm dik en kook deze beetgaar in een  pannetje met wat water en zout. Pureer de pastinaak-pompoensoep zodat het een mooi egaal geheel wordt.

Tot hier kan het van te voren worden klaargemaakt. 
Op het laatste moment volgt
 
  1. Verwarm de soep tegen de kook aan. Voeg het citroensap toe. Proef en voeg zonodig nog wat peper en zout toe.  Verdeel de soep over de borden. Leg in het midden een paar lakjes beetgare pastinaakplakjes. Giet de gemberroom op creatieve wijze op de soep en om de pastinaakringen. Strooi er evt nog wat korianderblaadjes over. Serveer  en geniet!

Symboliek : ook deze soep heeft heel wat te vertellen. Roodoranje is ook de kleur van de aarde. Het wit van de pastinaak staat voor de hemel. In het geboorteverhaal van Jezus raakt de hemel de aarde. Dat wat verborgen was, komt aan het licht. Dat wordt uitgedrukt in de ‘vergeten’ Oudhollandse wintergroente pastinaak. De wortels werden gewoonlijk in de winter geoogst, uit de koude donkere grond omhoog getrokken. De symboliek van verwachting en de geboorte van het kerstkind in de nacht wordt zo zichtbaar. De pastinaak groeit ondergronds, dat waar je op hoopt en wat je verwacht is nog niet zichtbaar. In het verborgene, in de nacht, wordt nieuw leven voorbereid zoals een kind zich vormt in de donkere baarmoeder en uiteindelijk aan het licht komt. Toen ik dze uitleg aan een rasechte Vlaming vertelde, zei hij: ‘het is bijna te schoon om op te eten.’           
lees meer »
 
De boodschap van kerst ‘verpakt’ in een bijzonder kerstdiner II De boodschap van kerst ‘verpakt’ in een bijzonder kerstdiner II
Salade van veldsla, ruccola en feta …..    
6 personen                                          
150 gram gewassen veldsla                                      voor de dressing :
100 gram gewassen rucola                                       basilicumblaadjes
100 gram feta                                                                 4 el balsamico-azijn
40 gram licht geroosterde pijnboompitten                    1 el mosterd
paar groene en/of zwarte olijven                               8 el olijfolie
1 el honing           
150 gram kikkererwten uit blikje
Zout, peper, olie,
  1. Maak een dressing van  de bas. blaadjes, azijn, mosterd, de helft van de pijnboompitten, de honing en de olijfolie. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
  2. Bak de (droge) kikkererwten 1 minuut in hete olie.
Doe de sla op de borden, verkruimel de feta erover. Giet wat dressing over de salade. Strooi de overgebleven pijnboompitten, de olijven en de gefrituurde kikkererwten eroverheen.

Symboliek:
Wilmink vertelt een legende van christelijke Palestijnen over kikkererwten oftewel 'kekers.
Daarna over wat de salade nog meer te vertellen heeft.
lees meer »
 
Adventsproject 'Weet jij hoe laat het is?' Adventsproject 'Weet jij hoe laat het is?'
Zondag 3 december is de Adventstijd begonnen. Dan leven we toe naar Kerst, het feest van de geboorte van Jezus. Met de kinderen besteden we daar aandacht aan met het adventsproject. De titel van het project is: Weet jij hoe laat het is?
       

De verwachting en de tijd worden in de kerk zichtbaar gemaakt met een grote klok. Aan het begin van de adventstijd is het een gewone klok, met een wijzerplaat en wijzers. Maar in de loop van de adventstijd verschijnen er verhalen op de wijzerplaat. Die verhalen laten zien hoe laat het is: ze maken duidelijk dat de Heer niet ver weg is. Elke week een ander verhaal.
Het verhaal van vandaag gaat over een man die op reis gaat, en de opdracht aan zijn personeel geeft om goed op zijn huis te passen en op de uitkijk te gaan staan om te zien of hij al terug komt. Zo kunnen mensen ook wachten op de komst van hun Heer!

Iedere week komt ook het projectlied terug tijdens de dienst. We gaan er iedere week een bijzondere viering van maken met de kinderen.

Namens het team kindernevendienst Maastricht en Heuvelland,
Marianne Vermeiden en Jody Martens. 
 
Uitnodiging Nieuwjaarsreceptie Uitnodiging Nieuwjaarsreceptie

UITNODIGING NIEUWJAARSRECEPTIE PGMH
7 JANUARI 2024

Zoals u al eerder in onze Nieuwsbrief heeft kunnen lezen, organiseert de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland op zondag 7 januari een nieuwjaarsreceptie voor iedereen die lid is van of zich verbonden voelt met onze gemeente. Op die zondag is er geen dienst in het Heuvelland, maar alleen een in Maastricht met aansluitend de receptie. Voorganger is ds. Aafke Zaal.  

Zondag 7 januari 2024
*aanvang nieuwjaarsdienst 10.00 uur
*aanvang nieuwjaarsreceptie 11.30 uur

Voor deze dienst en receptie hebben we ook een 60-tal partners van onze gemeente uitgenodigd, met wie we in het afgelopen jaar – maar soms ook al veel langer – hebben samengewerkt in Vaals, Gulpen-Wittem, Valkenburg en/of Maastricht. Gelukkig weten wij ons omringd door veel partijen, met wie we samen activiteiten ontwikkelen en uitvoeren. Dat waarderen wij zeer.

Voor de receptie is het fijn als we weten of je erbij wilt zijn. Tot zaterdag 30 december 2023 kun je je hiervoor opgeven bij ons gemeentelid Hanske Kamphuis:
h.kamphuis@hotmail.nl
M: 06-53516100
T: 043-8522828 Op beide nummers kun je ook haar antwoordapparaat inspreken.

Wij hopen dat je erbij kunt zijn op 7 januari om samen met ons een mooie start te maken van het nieuwe jaar. Wees welkom!

Met vriendelijke groet,
Dhr. Harrie de Reus, predikant PGMH
Dhr. Dirk Ouwehand, voorzitter Kerkenraad
Mw. Emilie Hilbers, scriba Kerkenraad
 
 
Wat we vieren met Kerstmis Wat we vieren met Kerstmis

U bent van harte welkom in de kerkdiensten met kerst van de protestantse gemeente (PKN) in Gulpen, Maastricht, Vaals en Valkenburg.

Kerst is het geboortefeest van Jezus Christus. Onze jaartelling is begonnen bij deze geboorte. Jezus werd geboren in Bethlehem, in een stal. Engelen kondigen zijn geboorte aan bij de herders in het veld. Een ster wijst de weg aan ‘wijzen uit het Oosten’ die Hem eer komen bewijzen. Dit kind is niet zomaar een kind, Hij is de Zoon van God. In Jezus komt God zelf naar deze aarde. Dat geeft hoop. God is niet een God ver weg. ‘God werd mens’. Dat is in drie woorden wat de kerk viert met Kerst.

tekst overgenomen van PKN.nl