Komt allen tezamen! Komt allen tezamen!
Rondom Kerstmis en Oud & Nieuw organiseert de PGMH allerlei activiteiten voor jong en oud, in alle 4 haar kerkgebouwen en daar buiten. Iedereen is welkom!
 
 
 
Alle vieringen op een rijtje Alle vieringen op een rijtje
Lees hier meer over de inhoud van de diensten.


 
Kerstmuziek om alvast in de stemming te komen Kerstmuziek om alvast in de stemming te komen
Solo- en samenzang, piano- en orgelspel én wat woorden in de Kloosterkerk te Valkenburg op 17 december om 14.30 uur.
Kerstliederen zingen en gedichtjes luisteren in de Sint Jan te Maastricht op 21 december om 17.00 uur.
  
 
Kinderactiviteit in de Kerstvakantie Kinderactiviteit in de Kerstvakantie
Ken jij de blijde boodschap?
28 en 29 december van 12.00 - 14.00 uur.
In de kerstvakantie is er in de St. Servaas speciaal voor de kids een activiteit.

Zoek samen met je (groot)ouders/begeleiders naar nummers en informatie om een boodschap te ontcijferen.
Hulp krijg je van echte engelen die overal in de kerk aanwezig zijn en al je vragen fluisterend beantwoorden. Ontdek de geheimen en verhalen achter de nummers en tel alle engelen die je ziet.

De toegang voor alle kinderen met een begeleider is gratis. Je kunt binnenkomen via het Vrijthof (over Magisch Maastricht) of via de normale ingang aan het Keizer Karelplein 6.
De engelen staan klaar om je te ontvangen. Jullie zijn van harte welkom en zij hopen dat je blij gevoel van Kerst weer naar huis gaat.

Zie je daar,
Engel Elly
 
Adventsproject en kerstmusical Adventsproject en kerstmusical
De kinderen zijn al de hele adventstijd bezig en zullen in Gulpen op Kerstochtend een kerstmusical opvoeren.
  
lees meer »
 
Sjaloomsalade Sjaloomsalade
Sjaloomsalade uit Israël (bijgerecht)
Nog een recept van ds./kok Han Wilmink. Ook dit recept staat in zijn boek Bijbels Culinair.

Een kleurige salade kan als bijgerecht bij het hoofdgerecht, maar ook bij de lunch. Het is zaak de ingrediënten in mooie kleine blokjes te snijden, zodat u met elke hap de verschillende groenten in combinatie met elkaar proeft. Het snijwerk vraagt de meeste tijd. U kunt de salade een uurtje van tevoren maken. Voeg nog geen zout toe, dat onttrekt op den duur veel vocht. Voeg het zout dus vlak voor het serveren toe. De ingrediënten zijn niet zo winters, maar vanwege de spannende combinatie met een wat pittig hoofdgerecht heb ik toch voor deze salade gekozen. 
4 kleine (Turkse) komkommers of 1 grote.
4 smaakvolle tomaten
1 gele paprika
1 rode paprika
2 groene (Turkse Ppunt)paprika’s
3 bosuitjes of lente-ui
1 bosje verse platte peterselie
Sap van 1½  citroen (bewaar de schil voor het nagerecht)
Half kopje (extra virgine) olijfolie
Verse gemalen zwarte peper / zeezout
Voeg – als u het nog wat oosterser en bonter wilt hebben – nog wat fijngesneden munt en koriander toe, ook verse dille is lekker. Een fijngesneden rood pepertje (al of niet met scherpe zaadjes) zorgt voor nog wat pit.
 
  1. Snijd de komkommertjes in de lengte (kruislings) en 4 lange repen, verwijder de zaden, snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaden. Snijd de paprika doormidden en verwijder ook hier de zaden. Snijd de bosuitjes in kleine ringetjes. Pluk van het bosje peterselie de steeltjes van het blad.
  2. Snijd vervolgens alle groente in heel kleine blokjes en meng ze samen in een kom met de fijn gesneden peterselieblad De mensen in het Midden Oosten hebben tijd en geduld, wij westerlingen gaan meestal te grof te werk bij dit snijwerk. Maak een dressing van een ½ kopje extra virgine olijfolie en het sap van 1 – 11/2 citroen. Schep de dressing door de salade Voeg net voor het serveren vers gemalen peper en zeezout naar smaak toe,
TIP: U kunt ook variëren met meer winterse groenten bijvoorbeeld winterwortel.
 
De symboliek : In diverse landen van het Midden-Oosten staat deze salade – in vele variaties – op het menu. De veelkleurigheid van het Midden-Oosten wordt in deze salade weerspiegeld. De keren dat ik in het Midden-Oosten was, noemde men in Israël  deze salade : ‘Israëlische’ salade. In Arabisch gebied zei men: ‘Arabische salade’. En in de Palestijnse gebieden: ‘Palestijnse salade’. Het zou mooi zijn wanneer ze wat met die naamgeving aan het mixen gingen. Een Palestijn die deze zo geliefde salade ‘Israëlische salade’ zou noemen en andersom natuurlijk ook, dat zou wat zijn! Dan zou het ‘sjaloomsalade’ worden. En dat verlangen naar sjaloom, naar vrede, dat hoort toch bij Kerstmis?
 
Bladerdeegster met geitenkaas en honing   Bladerdeegster met geitenkaas en honing  
En voor wie wil, een recept voor de kerst.
Uit het boek Bijbels Culinair van Han Wilmink.


Bladerdeeg – 2 pakjes - uit de diepvries
300 gram verse jonge geitenkaas
6 el honing
Twee  takjes verse tijm
bakpapier
 
  1. Laat het deeg ontdooien
  2. Verwarm de oven voor op 180C
  3. Snijdt uit elke plakje bladerdeeg een vijfpuntige ster.
  4. Leg de sterren op een ingevette bakplaat of gebruik bakpapier
  5. Doe op iedere ster een hoopje geitenkaas en druk dat een beetje aan.
  6. Laat er een theelepel honing over vloeien
  7. Strooi er evt. nog wat tijm overheen
  8. Zet de sterren in de oven – 10 – 14 minuten… Houd het in de gaten.
Wanneer het bladerdeeg goudgeel is en krokant en de kaas gesmolten is, is het klaar.

Symboliek
Volgens het evangelie van Matteüs was het een ster die de wijzen uit het oosten de weg wees naar het kerstkind. Een betere vertaling dan wijzen is magiërs. De latere traditie heeft er dan weer drie koningen van gemaakt. Maar wie het Bijbelverhaal van Matteüs erop naslaat, ontdekt dat er niet over koningen wordt gesproken en ook niet over drie. Hun aantal wordt niet genoemd! Omdat ze drie geschenken aanbieden, heeft men blijkbaar verondersteld dat het er ook wel drie zouden zijn.

Het is wel mooi bedacht. Een koning representeert een volk. De drie koningen zijn zo de vertegenwoordigers van de drie toen bekende continenten met hun volken: Azië, Europa en Afrika. Zij knielen voor de nieuwgeboren koning over allen en bieden hem hun geschenken aan. 

Over die ster valt nog wat te vertellen. Een ster is een teken van heil, van licht dat naar nieuw leven leidt. Zo wordt in het laatste Bijbelboek Openbaringen de stralende morgenster gezien als teken van de (weder)komst van Jezus. Een mens heeft vijf zintuigen. Een vijfpuntige ster zou dan verwijzen naar de menselijkheid van de Zoon van God. Ook wordt er een verwijzing in gezien naar de vijf wonden van Jezus aan het kruis.

Geitenkaas is prachtig wit van kleur. Wit is de Bijbelse feestkleur. Het beeldt zuiverheid uit. In wit komen alle kleuren samen, het is samenvattend, overspannend, de kleur van de hemel.

Honing smaakt zoet en maakt het leven zoet. Het is in het Midden-Oosten een symbool voor de liefde. Binnen de Joodse traditie verwijst honing naar een goede toekomst. Zo vertelt dit simpele hapje een heel verhaal.
 
Wat we vieren met Kerstmis Wat we vieren met Kerstmis

U bent van harte welkom in de kerkdiensten met kerst van de protestantse gemeente (PKN) in Gulpen, Maastricht, Vaals en Valkenburg.

Kerst is het geboortefeest van Jezus Christus. Onze jaartelling is begonnen bij deze geboorte. Jezus werd geboren in Bethlehem, in een stal. Engelen kondigen zijn geboorte aan bij de herders in het veld. Een ster wijst de weg aan ‘wijzen uit het Oosten’ die Hem eer komen bewijzen. Dit kind is niet zomaar een kind, Hij is de Zoon van God. In Jezus komt God zelf naar deze aarde. Dat geeft hoop. God is niet een God ver weg. ‘God werd mens’. Dat is in drie woorden wat de kerk viert met Kerst.

tekst overgenomen van PKN.nl