Concert St Jan Concert St Jan
Vrijdag 28 juni
15.00uur
Gratis entree
Kerk en toren zijn open vanaf 11.00uur

 
Orgelconcerten St Jan Orgelconcerten St Jan
Orgelconcerten in de St. Janskerk.
Het is intussen een aantal jaren geleden dat we voor het laatst orgelconcerten konden organiseren in de St. Janskerk. Dit jaar hebben enkele enthousiastelingen, Ineke en Jef en Gerard Veldt samen met ondergetekende, het initiatief genomen om samen met de Stichting Vrienden St. Jan weer een aantal activiteiten rond het orgel te organiseren.

Zoals bij velen van u al bekend, zijn er de gehele openstellingsperiode van de kerk voor publiek op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 – 14.30 uur orgelbespelingen, verzorgd door Ineke, Christine Moraal, Cariene Zwart en ondergetekende.
Daarnaast hebben we een serie van vier Zomerorgelconcerten georganiseerd, steeds op woensdagavond om 20.00 uur.

Op 12 juni a.s. speelt Nick Goudkuil, geen onbekende in onze kerk, een zeer afwisselend concert met o.a. een stuk van Charlie Chaplin, wie kent hem als componist?
Op 26 juni speelt Anikó Koroknai, een zeer getalenteerde jongedame, die ik afgelopen jaar bij een verhuur-evenement heb leren kennen.
Op 24 juli speelt Laurens Gardeniers, ook hij heeft al enkele malen bij ons de dienst begeleidt, en ik sluit de serie af op 7 augustus.
Meer informatie vindt u in het bijgevoegde concertoverzicht (dit is ook in de St. Jan aanwezig).
Al met al zeer de moeite waard, u bent van harte uitgenodigd om te komen luisteren

De flyer vindt u hier. Print het uit en hang het op als herinnering om ze niet te vergeten!

Woensdag 12 juni, 20.00 uur
Nick Goudkuil
Werken van o.a. Buxtehude, Bach, Alain, Ravel, Chaplin, Goudkuil

Woensdag 26 juni, 20.00 uur
Anikó Koroknai
Werken van o.a. Sweelinck, Buxtehude, Bach, Brahms, Reger, Vierne, Bartok

Woensdag 24 juli, 20.00 uur
Laurens Gardeniers
Werken van o.a. Bach, Böhm, Raison

Woensdag 7 augustus, 20.00 uur
Klaas Remerie
Werken van o.a. Stanford, Brewer, Vaughan Williams, Howells, Whitlock

Informatie: Klaas Remerie
 
Orgelconcert Arno Kerkhof Orgelconcert Arno Kerkhof

Zaterdag 8 juni, 16 uur – Orgelconcert met Arno Kerkhof, Hervormde Kerk Vaals

Het zomerconcert op 8 juni in de Hervormde Kerk inVaals wordt gespeeld door Arno Kerkhof. Als concertorganist weet hij telkens weer zijn publiek te boeien. Kerkhof, woonachtig in de Euregio, bouwde na zijn studie in Maastricht en Amsterdam een internationale carriere op: Hij behaalde prijzen op
concoursen in Finland en Erfurt en heeft regelmatige optredens in Helsinki, Thüringen, Italië,
Denemarken, Nederland en België. Hij is dirigent van veschillende koren en een enthousiast pleitbezorger voor het Franse drukwindharmonium. Daarnaast is hij docent aan de muziekscholen Kumulus in Maastricht en Schunck in Heerlen.

Dit concert vindt plaats i.h.k. van het SOL Orgelfestival. Na afloop is er in de kerktuin onder het genot van een drankje gelegenheid om nog wat na te praten.

 
Podium Sint Jan Podium Sint Jan
Systeem loopt vast muziek van wanhoop en hoop

Dag: 21 april
Tijd: 15.00 - 17.00 uur
Locatie: Sint Jans Maastricht
Klik hier voor de flyer

De voorstelling Systeem loopt vast gaat over vragen van deze tijd.
Pianist-zanger-liedjesschrijver Jan Marten de Vries stelt die vragen aan de hand van een zoektocht naar het oorlogsverleden van zijn moeder. Zij heeft hem toch ooit opgevoed met het idee ‘Dat nooit weer’? En nu is er al twee jaar oorlog in Europa. En niet alleen hier…
Tegelijk vertelde zijn vader hem al in 1972 van de eindigheid van ons groeidenken, naar aanleiding van het verschijnen van het rapport van de Club van Rome. Luisterde er iemand? Inmiddels zijn we de grenzen aan de groei ruimschoots voorbij. De strijd om het restant van de hulpbronnen is al begonnen.

Jan Marten stelt zich de vraag hoe hijzelf zou overleven in een oorlog door, om te beginnen, bij zijn moeder te rade te gaan: hoe heeft zij twee concentratiekampen doorstaan? Hoe hebben anderen dat gedaan? Hoe heeft de Oekraïense componist Reinhold Glière standgehouden in de onzekere tijden van tsaar, Russische revolutie, in de Sovjettijd en in twee wereldoorlogen?

Systeem loopt vast wordt sinds de inval in Oekraïne gespeeld door Jan Marten de Vries, piano, concertina en zang, en Elianne Ardts, cello en zang.
Inmiddels heeft de Turkse ud-speler Mehmet Polat zich bij deze voorstelling aangesloten. Hij vertelt het verhaal van zijn grootvader die als kleine jongen plotseling voor zichzelf moest zorgen. Hoe is hem dat gelukt?

Hoe overleef je? Daarop is geen pasklaar antwoord te geven, maar in Systeem loopt vast raken de  losse antwoorden op verrassende elkaar.

Muziek van wanhoop en hoop.
De hoop heeft het laatste woord.
Met cellomuziek van Reinhold Glière en liederen van Jan Marten de Vries, Toon Hermans, Jacques Brel en Leonard Cohen.

Jan Marten de Vries is kerkmusicus, pianist, componist, tekstschrijver en liedjeszanger. Hij schreef honderden kerkliederen en nog veel meer muziek in uiteenlopende stijlen. Enkele liederen verschenen in o.m. het Liedboek (2013), Zingend Geloven en Zangen van Zoeken en Zien. Hij schreef veel muziek voor radio- en televisiediensten. Alle 40 liederen van de Samenleesbijbel zijn van zijn hand, zowel de tekst als de muziek. Hij werkt samen met veel jonge musici uit binnen- en buitenland en nam drie cd’s op: Zie ik jou je bent er niet, liedjes met pianiste Elena Manevska, Into silence, pianopreludes, met pianiste Jelena Popović en Kreuzweg met violiste Kirsti Apajalahti.

Elianne Ardts studeerde cello en barokcello aan het Utrechts Conservatorium en daarna aan de Abbaye aux Sames in Saintes (Frankrijk), waar ze werkte met dirigenten Hevé Niquet en Philippe Herreweghe. Ze speelt in grotere en kleinere bezettingen in Nederland, België en Frankrijk.
Met Jan Marten de Vries speelt ze sinds 2019 zijn passiestuk Kreuzweg, dat vanaf 2024 vooral in Duitsland zal worden uitgevoerd.

Mehmet Polat is het gezicht van de ud in Nederland. Hij bespeelt deze ‘Turkse gitaar’ niet alleen hier, maar over de hele wereld, zoals in Afrika, India en de Balkan. Hij combineert verschillende muziekstijlen in zijn improvisaties en eigen composities. In Nederland speelde hij o.m. met het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble en hij verscheen op tv bij Podium Witteman en het koningsdagconcert. Momenteel toert hij met schrijfster Joke Hermsen. Hij heeft inmiddels zes cd’s op zijn naam staan. De laatste (2023) is met zijn jazzkwartet: Embodied Poetry, een cd die wereldwijd goede recensies kreeg.