250 Jaar Teschemacherorgel 250 Jaar Teschemacherorgel
250 jaar Teschemacher orgel in Vaals

1772 werd het monumentale orgel van Jakob Engelbert Teschemacher in de Hervormde Kerk in Vaals in gebruik genomen. Dit vieren we met een programma waarbij het orgel in het zonnetje gezet wordt.
22 mei               Feestelijke heropening na de herinrichting van de kerk.
Met orgelmuziek van J.S. Bach en Joseph Haydn
7 augustus         ca. 11.15 uur. Kijk in het orgel voor kinderen, aansluitend aan de dienst
10 augustus       20.00 uur. Orgelconcert Philip Crozier
10 september     14.00 uur. Kijk in het orgel tijdens Open Monumentendagen
21 oktober         19.30 uur. Orgelwandeling langs de historische orgels van Vaals (Nacht der Offenen Kirchen)
29 oktober         20.00 uur. Koor- / Orgelconcert met kamerkoor Transparence (Beleefweekend)
                        Thema: Verleih uns Frieden

7 augustus - Kijk in het orgel voor gezinnen
Hou je van techniek? Of van muziek? Orgels zijn muziekinstrumenten en tegelijkertijd de grootste machines die er vroeger bestonden! We gaan er naar binnen kijken om te zien hoe het werkt, en je kunt ook zelf aan de slag met een klein doe-orgeltje. Er moet heel wat gebeuren voordat er een toon uit een pijp komt!
Voor kinderen met hun (groot-)ouders.
Hervormde Kerk Vaals, aansluitend aan de ochtenddienst, ca. 11.15 uur.
Vrije entree.

10 augustus - Orgelconcert Philip Crozier
Philip Crozier is een internationaal bekende organist. Afkomstig uit Engeland, studeerde hij o.a. in Parijs bij de blinde organist André Marchal. In 1984 emigreerde Crozier naar Montreal, waar hij organist is van de St. James United Church. Philip Crozier onderneemt regelmatig concertreizen naar Europa. Hij speelt een programma passend bij het 250e jubileum van het Teschemacher orgel. Dit concert vindt plaats i.h.k. van het SOL Orgelfestival 2022.
Hervormde Kerk Vaals, 20.00 uur.
Entree Vrije Gave

10 september - Kijk in het orgel tijdens Open Monumentendagen
Een orgel is niet alleen een muziekinstrument, maar ook een immense machine met honderden bewegende onderdelen. Het historische Teschemacher orgel (1772) in de Hervormde Kerk in Vaals is tijdens het Monumentenweekend te bezichtigen. Daarbij wordt de orgelkas geopend en de achterliggende mechaniek gedemonstreerd. Ook is er een miniatuur model orgel aanwezig, waaraan de werkwijze van een orgel precies gezien kan worden. Voordat een toon van de toets naar de orgelpijp komt moet er heel wat gebeuren!
Zaterdag 10 september, 14.00 uur.
Vrije entree.

21 oktober - Orgelwandeling tijdens de Nacht der Offenen Kirchen
Orgelwandeling langs de historische orgels van de Hervormde Kerk en de voormalige Lutherse Kerk (Kopermolen). Het programma omvat telkens een korte introductie van gebouw en orgel en een mini-concertje (organist: Christine Moraal). De avond kan worden afgerond met een drankje in de Kopermolen.
Begin 19.30 uur. Hervormde Kerk, einde ca. 20.45 uur. Kopermolen.
Vrije entree, drankjes voor eigen rekening.

29 oktober - Koor- en orgelconcert met Kamerkoor Transparence
“Verleih uns Frieden” – zo luidt het thema van dit concert voor kamerkoor en orgel, met muziek van o.a. Felix Mendelssohn en Gabriel Fauré. Kamerkoor Transparence is een Zuid-Limburgs kamerkoor bestaande uit 15 zangers. Het koor bestaat al zo’n 25 jaar en staat sinds maart 2021 onder leiding van Ute Jobes; aan het orgel Christine Moraal. Dit concert vindt plaats i.h.k. van het Beleefweekend.
Begin 20.00 uur
Entree vrije gave
terug