Bladerdeegster met geitenkaas en honing   Bladerdeegster met geitenkaas en honing  
En voor wie wil, een recept voor de kerst.
Uit het boek Bijbels Culinair van Han Wilmink.


Bladerdeeg – 2 pakjes - uit de diepvries
300 gram verse jonge geitenkaas
6 el honing
Twee  takjes verse tijm
bakpapier
 
  1. Laat het deeg ontdooien
  2. Verwarm de oven voor op 180C
  3. Snijdt uit elke plakje bladerdeeg een vijfpuntige ster.
  4. Leg de sterren op een ingevette bakplaat of gebruik bakpapier
  5. Doe op iedere ster een hoopje geitenkaas en druk dat een beetje aan.
  6. Laat er een theelepel honing over vloeien
  7. Strooi er evt. nog wat tijm overheen
  8. Zet de sterren in de oven – 10 – 14 minuten… Houd het in de gaten.
Wanneer het bladerdeeg goudgeel is en krokant en de kaas gesmolten is, is het klaar.

Symboliek
Volgens het evangelie van Matteüs was het een ster die de wijzen uit het oosten de weg wees naar het kerstkind. Een betere vertaling dan wijzen is magiërs. De latere traditie heeft er dan weer drie koningen van gemaakt. Maar wie het Bijbelverhaal van Matteüs erop naslaat, ontdekt dat er niet over koningen wordt gesproken en ook niet over drie. Hun aantal wordt niet genoemd! Omdat ze drie geschenken aanbieden, heeft men blijkbaar verondersteld dat het er ook wel drie zouden zijn.

Het is wel mooi bedacht. Een koning representeert een volk. De drie koningen zijn zo de vertegenwoordigers van de drie toen bekende continenten met hun volken: Azië, Europa en Afrika. Zij knielen voor de nieuwgeboren koning over allen en bieden hem hun geschenken aan. 

Over die ster valt nog wat te vertellen. Een ster is een teken van heil, van licht dat naar nieuw leven leidt. Zo wordt in het laatste Bijbelboek Openbaringen de stralende morgenster gezien als teken van de (weder)komst van Jezus. Een mens heeft vijf zintuigen. Een vijfpuntige ster zou dan verwijzen naar de menselijkheid van de Zoon van God. Ook wordt er een verwijzing in gezien naar de vijf wonden van Jezus aan het kruis.

Geitenkaas is prachtig wit van kleur. Wit is de Bijbelse feestkleur. Het beeldt zuiverheid uit. In wit komen alle kleuren samen, het is samenvattend, overspannend, de kleur van de hemel.

Honing smaakt zoet en maakt het leven zoet. Het is in het Midden-Oosten een symbool voor de liefde. Binnen de Joodse traditie verwijst honing naar een goede toekomst. Zo vertelt dit simpele hapje een heel verhaal.
terug