(Be)zin in de zomer (Be)zin in de zomer
De zomer is de tijd waarin het leven zich wat vertraagt en er ruimte komt voor bezinning en rust. De Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland biedt op verschillende manieren ruimte voor deze bezinning. Voor thuisblijvers- en toeristen. Naast de kerkdiensten op zondagmorgen zijn er ook activiteiten die je op een andere manier stil laten worden, of juist in gesprek laten komen. Nieuwsgierig? Bekijk de flyer of lees hieronder het programma, noteer het in de agenda als reminder en neem het er rustig van deze zomer!


Meditatieve wandeling
Woensdag 27 juli 2022
Voor iedereen die houdt van wandelen en van stilte en in de natuur tot rust en bezinning wil komen.
We starten ons samenzijn om 09.00 uur met een kort moment van bezinning rondom de paaskaars.

Daarna vertrekken we. De wandeling begint in stilte, waarbij we a l lopend de dagelijkse beslommeringen achter ons proberen te laten en we ons open te stellen voor de omgeving. Het tweede deel van de wandeling lopen we ook in stilte en overwegen voor onszelf een tekst die ons is aangereikt met het thema van de dag. In het laatste deel van de wandeling gaan de deelnemers, twee aan twee, met elkaar in gesprek over wat de tekst bij hen heeft opgeroepen. Zo lopen we een stukje met elkaar op en luisteren we naar elkaar terwijl we al wandelend afdalen richting het dorp. Rond 10.30 zijn we weer bij ’t Gulper Hoes en eindigt ons samenzijn.
Deze meditatieve wandeling kan een mooie manier zijn om tot bezinning en aandacht te komen in de buitenlucht. De wandeling trekt een van de heuvels rondom Gulpen in over meest onverharde, goed begaanbare paden. In verband met de organisatie van de wandeling graag van tevoren aanmelden.

Datum: woensdag 27 juli
Tijd: 09.00-10.30 uur
Plaats van vertrek: ’t Gulper Hoes, Rosstraat 5 te Gulpen
Kosten: € 5,00 (geen pinmogelijkheid)
Aanmelden en informatie: ds. Harrie de Reus: dsdereus@ziggo.nl / 06 2028 0345 (ook Whatsapp)Neem een loopje met de dominee
(week 30, 31)
Heb jij behoefte aan een gesprek over de dingen die je bezighouden? En zin in een wandeling? Op een aantal zomerdagen plan ik wandelingen in voor twee. Een uurtje, zien wat ter sprake komt of juist met een concrete vraag of onderwerp. De zomertijd leent zich er goed voor om in gesprek weer even op verhaal te komen.

Datum/tijd – op afspraak, naar keuze: dinsdag 26 juli 09.00 uur of 11.0 0 uur – donderdag 28 juli 14.00 of 16.00 uur – dinsdag 2 augustus 09.00, 11.00 uur of 14.00 uur – woensdag 3 augustus 10.00 uur
Plaats van vertrek: ’t Gulper Hoes, Rosstraat 5 te Gulpen
Aanmelden en informatie: ds. Harrie de Reus: dsdereus@ziggo.nl / 06 2028 0345 (ook Whatsapp)(be)zin in film
3 augustus – Haute Cuisine (2012)
Samen naar een mooie film kijken die van alles aan vragen oproept. Wat is het dan fijn om na afloop daar met elkaar over te kunnen praten, gedachten uitwisselen en standpunten uitwisselen onder het genot van iets te drinken en te eten.

Het verhaal van de film ‘Haute Cuisine’: Regisseur Vincent, van het cineliteraire juweel La discrète, vertelt met een pollepel artistieke vrijheid het opmerkelijke verhaal van Danièlle Mazet Delpeuch, jarenlang de persoonlijke kokkin van François Mitterand. Hier heet zij Hortense Laborie en moet zich in een hiérarchisch mannendomein vol  egomanie en na-ijver staande houden. Frot, naar eigen zeggen geen keukenprinses, vormt een topduo met epicurist filosoof D'Ormesson (1925-2017) als 'de president'.

Datum en tijd: 3 augustus, 19:00 uur
Plaats: Kloosterkerk, Oosterweg 1 te Valkenburg.
Kosten: € 5,00 (geen pinmogelijkheid)
Informatie: Nelleke de Kruik (nellekedekruik@gmail.com)Meditatieve wandeling
Donderdag 4 augustus 2022
Voor iedereen die houdt van wandelen en van stilte en in de natuur tot rust en bezinning wil komen.
We starten ons samenzijn om 09.00 uur met een kort moment van bezinning rondom de paaskaars.

Daarna vertrekken we. De wandeling begint in stilte, waarbij we al lopend de dagelijkse beslommeringen achter ons proberen te laten en we ons open te stellen voor de omgeving. Het tweede deel van de wandeling lopen we ook in stilte en overwegen voor onszelf een tekst die ons is aangereikt met het thema van de dag. In het laatste deel van de wandeling gaan de deelnemers, twee aan twee, met elkaar in gesprek over wat de tekst bij hen heeft opgeroepen. Zo lopen we een stukje met elkaar op en luisteren we naar elkaar terwijl we al wandelend afdalen richting het dorp. Rond 10.30 zijn we weer bij ’t Gulper Hoes en eindigt ons samenzijn.

Deze meditatieve wandeling kan een mooie manier zijn om tot bezinning en aandacht te komen in de buitenlucht. De wandeling trekt een van de heuvels rondom Gulpen in over meest onverharde, goed begaanbare paden. In verband met de organisatie van de wandeling graag van tevoren aanmelden.

Datum: donderdag 4 augustus
Tijd: 09.00-10.30 uur
Plaats van vertrek: ’t Gulper Hoes, Rosstraat 5 te Gulpen
Kosten: € 5,00 (geen pinmogelijkheid)
Aanmelden en informatie: ds. Harrie de Reus: dsdereus@ziggo.nl / 06 2028 0345 (ook Whatsapp)Kijk in het orgel
(gezinsactiviteit) 7 augustus 2022
Houd je van techniek? Of van muziek? Orgels zijn muziekinstrumenten en tegelijkertijd de grootste machines die er vroeger bestonden! We gaan er naar binnen kijken om te zien hoe het werkt, en je kunt ook zelf aan de slag met een klein doe-orgeltje. Er moet heel wat gebeuren voordat er een toon uit een pijp komt!
Voor kinderen met hun (groot-)ouders.

Datum en tijd: 7 augustus, aansluitend aan de ochtenddienst, ca. 11.15 uur
Plaats: Hervormde Kerk Vaals, Kerkstraat 47 te Vaals
kosten: vrije entree
Info: organist Christine Moraal (christine@moraal.com / 043 306 2649)Orgelconcert Philip Crozier
10 augustus
Philip Crozier is een internationaal bekende organist. Afkomstig uit Engeland, studeerde hij o.a. in Parijs bij de blinde organist André Marchal. In 1984 emigreerde Crozier naar Montreal, waar hij organist is van de St. James U  nited Church. Philip Crozier onderneemt regelmatig concertreizen naar Europa. Hij speelt een programma passend bij het 250e jubileum van het Teschemacher orgel. Dit concert vindt plaats i.h.k. van het SOL Orgelfestival 2022.


Datum en tijd: 7 augustus, 20.00 uur
Plaats: Hervormde Kerk Vaals, Kerkstraat 47 te Vaals
kosten: vrije gave
Info: organist Christine Moraal (christine@moraal.com / 043 306 2649)


(be)zin in film
7 september – The Way (2008)
Samen naar een mooie film k ijken die van alles aan vragen oproept. Wat is het dan fijn om na afloop daar met elkaar over te kunnen praten, gedachten uitwisselen en standpunten uitwisselen onder het genot van iets te drinken en te eten.

Het verhaal van de film ‘The way’: Tom, een Amerikaanse dokter, reist naar St.Jean Pied de Port in Frankrijk om de stoffelijke resten van zijn zoon op te halen. De jongen is tijdens een storm omgekomen in de Pyreneeën terwijl hij de Camino de Santiago aan het lopen was. Deze route staat ook wel bekend als de Weg van Sint Jacob. Gedreven door overweldigend verdriet en het verlangen om zijn zoon beter te begrijpen besluit Tom om ook aan de historische Pelgrimstocht te beginnen.
Amerikaanse film uit 2008; Regie: Emilio Estevez, hij schreef ook het verhaalDatum en tijd: 7 september, 19:00 uur
Plaats: Kloosterkerk, Oosterweg 1 te Valkenburg.
Kosten: € 5,00
Informatie: Nelleke de Kruik nellekedekruik@gmail.com


Kijk in het orgel
Open Monumentendag – 10 september
Een orgel is niet alleen een muziekinstrument, maar ook een immense machine met hon derden bewegende onderdelen. Het historische Teschemacher orgel (1772) in de Hervormde Kerk in Vaals is tijdens het Monumentenweekend te bezichtigen. Daarbij wordt de orgelkas geopend en de achterliggende mechaniek gedemonstreerd. Ook is er een miniatuur model orgel aanwezig, waaraan de werkwijze van een orgel precies gezien kan worden. Voordat een toon van de toets naar de orgelpijp komt moet er heel wat gebeuren.

Datum en tijd: 10 september, 14.00 uur
Plaats: Hervormde Kerk Vaals, Kerkstraat 47 te Vaals
kosten: vrije entree
Info: organist Christine Moraal (christine@moraal.com / 043 306 2649)Bezichting Sint Janskerk en beklimming toren
Monumentale kerk in hartje Maastricht
Zoek je stilte in de stadse drukte van grote stad? Of een moment van bezinning in de ruimte van deze monumentale kerk? Een kaarsje opsteken misschien? Weet je welkom in de Sint Janskerk aan het Vrijthof.
Je kunt ook de bekende rode toren beklimmen voor een fenomenaal uitzicht op Maastricht en de omgeving.

Datum en tijd: maandag tot en met zaterdag (onder voorbehoud van verhuur of uitvaart/huwelijk) van 11.00 tot 16. 00 uur
Toegang kerk: vrije entrée
Toegang toren: Volwassene € 2,50 / Kind € 1,50

 
terug