De toeristenkerk in Gulpen

De toeristenkerk in Gulpen

Adres: Rosstraat 5, 6271 BG, Gulpen

Het architectenbureau Dingemans uit Maastricht kreeg de opdracht een kerk te bouwen, waarin voldoende ruimte kon worden gecreëerd om ’s winters een kerkzaal voor 50 mensen te hebben, die ’s zomers was uit te breiden tot 450 plaatsen. Daarnaast diende er voldoende ruimte te komen voor ontvangsten na de diensten en andere kerkelijke activiteiten. De architect maakte gebruik van het verval in de omgeving en bouwde een kerk, die gedeeltelijk in de grond was ingegraven, zodat op de benedenverdieping de extra ruimtes kwamen, terwijl boven twee zalen achter elkaar werden geprojecteerd. In de (kleine) kerkzaal werd het liturgisch centrum geprojecteerd.

De kerkzaal is via een trap met traplift bereikbaar. Voor grotere rolstoelen bestaat er de mogelijkheid via de begraafplaats aan de achterkant van het gebouw in de bovenruimte te komen. Ingang is naast Kiebeukel 35.  

 
De Nederlands-Hervormde Kerk in Vaals

De Nederlands-Hervormde Kerk in Vaals

Adres: Kerkstraat 47, 6291 AB, Vaals

De Hervormde kerk in 1671 werd opgetrokken tegen de oude, mergelstenen kerktoren van de toenmalige parochiekerk. Ze werd in opdracht van de Staten Generaal gesticht ten dienste van de talrijke hervormden die in Aken e.o. vanwege hun godsdienst werden vervolgd. Tegenwoordig houdt de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland er elke tweede zondag om 10 uur haar vieringen. Na afloop wordt er koffie gedronken in de naast de kerk gelegen Oude Pastorie. Deze dateert uit 1717, naar het ontwerp van de bekende Akense bouwmeester Laurenz Mefferdatis.